preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
ANPR – Erasmus+ video konferencija

Dana 31. svibnja2022. održan je video konferencija partnera u Erasmus plus projektu “ANPR - Automatic Number Plate Recognitionwith AI” (2020-1-IT02-KA229-078007), glade dogovora o slijedećem LTTA susretu(Learning, Teaching, Training, Activities /aktivnosti učenja, poučavanja i osposobljavanja). Na konferenciji sudjelovali su i predstavnici Španjolske, iako su oni formalno isključeni iz projekta.

Na prvom LTTA susretu, održanom u Puli, načelno je bilo dogovoreno da će se drugi LTTA susret održati u jesen 2022. u Italiji, Piacenza, a da će se treći i zadnji LTTA susret održati u proljeće 2023. u Švedskoj, Motola.

Tijekom video konferencije dogovoreno je da se drugi, radni dio, LTTA susreta održi od ponedjeljka 17. listopada 2022. do petka 21. listopada 2022., ne računajući dva dodatna dana sa putovanje, znači da će ukupno trajanje drugog LTTA biti 7 dana, od nedjelje 16. listopada do subote 22. listopada 2022. godine. Predviđeno ja da na drugom LTTA susretu sudjeluje devet učenika i tri nastavnika iz Tehničke škole Pula.

Sve potrebne informacije i uvjeti glede prijave i odabira učenika i nastavnika za sudjelovanje u drugom LTTA eventu biti će objavljene naknadno.

Tekst napisao Denis Gentilini, voditelj i koordinator Erasmus+ projekta “ANPR - Automatic Number Plate RecognitionwithAI”u TŠ Pula.

Erasmus Plus Project ANPR LTTA Pula

Erasmus Plus Project ANPR

LTTA Pula

 

Od 28. ožujka do 1. travnja 2022. godine Tehnička škola Pula bila je domaćin prvog LTTA (Learning, Teaching, Training, Activities) susreta u kojem su sudjelovali učenici i nastavnici iz Italije (ISII MARCONI, Piacenza), Švedske (Platengymnasie, Motola) i Tehničke škole Pula u sklopu Erasmus plus projekta “ANPR - Automatic Number Plate Recognition with AI” (2020-1-IT02-KA229-078007).

Glavnina LTTA aktivnosti, aktivnosti učenja, poučavanja i osposobljavanja održana je u dvorani Zajednice tehničke kulture Pula. Dvorana ZTK-a je odabrana radi većeg prostora i lakšeg poštivanja epidemioloških mjera s obzirom da škola ne raspolaže adekvatnim, dovoljno velikim, prostorom.

Prvog dana nakon uvodne riječi ravnateljice TŠ Pula Sandre Balde i voditelja projekta u TŠ Pula Denisa Gentilinija riječ su preuzeli učenici Luka Dobrilović, Filip Gembec i Karlo Mikulaco koji su gostima, uz korištenje Power Point-a, prezentirali našu školu, hrvatski školski sustav te grad Pulu i Istarsku županiju. Nakon toka uslijedio je fizički posjet školi gdje su se učenici i nastavnici iz partnerskih škola upoznali sa sadržajem i aktivnostima koje se provode u sklopu pojedinih zanimanja za koje se obučavaju učenici TŠP. Gosti su ostali iznenađeni količinom i kvalitetom prikazanih aktivnosti.

Nakon prvog radnog dana koji je protekao u ležernijem tonu, uslijedili su intenzivni radni dani u kojima je nit vodilja bila umjetna inteligencija.

Odmah na početku, asistent sa Fakulteta informatike u Puli,  Romeo Šajina, magistar informatike, održao je uvodno predavanje o neuronskim mrežama. Započeo je s osnovnim mehanizmima u neuronskim mrežama, uslijedio je uvod u neuronske mreže te uvod u konvolucijske neuronske mreže. Pojasnio je konvolucijske neuronske mreže kroz primjer odrađen preko Excel tablice gdje je prikazao kako rade operacije koje se koriste kod konvolucijskih mreža (operacije konvolucije, poolinga i sl.).

Nakon toka švedski učenici predstavili su svoja istraživanja glede etike i umjetne inteligencije. Uslijedila je rasprava na zadanu temu i izmijenjena su mišljenja.

Talijanski učenici četvrtog razreda govorili su o projektu kojeg provode u svojoj školi, a odnosi se na prepoznavanja lica, tj. osoba. Projektom je zamišljeno da se pri ulazu u učionicu detektiraju, tj. prepoznaju učenici koji se došli na sat te da se automatski u e-dnevnik upišu oni učenici koji nedostaju.

Prof. Maurizio Galli govorio je općenito o Erasmus+ KA229 projektu pod nazivom Riconoscimento Targhe mediante Intelligenza Artificiale (AI) (engl. Automatic Number Plate Recognition with AI skraćeno ANPR), prepoznavanje registarskih oznaka upotrebom umjetne inteligencije, dok su učenici petog razreda talijanske škole govorili o detaljima projekta koji je u cijelosti realiziran u simulaciji, nedostaje postavljanje kamere na stup i povezivanje na postojeća automatska dvorišna vrata. Planirano je da do slijedećeg LTTA susreta, koji će se održati krajem listopada u Piacenzi, sustav bude operativan.

Na kraju skupa, ukratko, bilo je riječi i o umjetnoj inteligenciji primijenjenoj u Chatbot-ovima.

Slobodno vrijeme, u popodnevnim satima učenici i nastavnici, sudionici skupa, iskoristili su  za razgledavanje Rovinja, Nacionalnog parka Brijuni, grada Pule te Verudele i Akvarija Pula.

Erasmus+ ANPR – restart projekta

Epidemiološke mjere značajno su utjecale na realizaciju Erasmus+ projekta, kako u našoj školi tako i kod ostalih partnera.

Projekt  “Automatic Number Plate Recognition with AI” (oznaka projekta: 2020-1-IT02-KA229-078007) započeo je 1. rujna 2020., a planirano trajanje bilo je 24 mjeseca. Ove školske godine trebale su se održati dvije LTTA (Learning Teaching Training Activities) aktivnosti, prva u Piacenzi, a druga u Puli, no zbog COVID-a nisu održane. Održana su tek dva google meet susreta. Posljednji je održan u četvrtak 17. lipnja 2021. Na sastanku je dogovoreno da ćemo iskoristiti mogućnost produljenja trajanja projekta za jednu godinu, tj. da ćemo restartati projekt i krenuti 1. rujna 2021. ispočetka, tj. projekt će trajati do 31. kolovoza 2023.

Autor članka: Denis Gentilini.

Erasmus+ ANPR

Erasmus+ ANPR

Tehnička škola Pula uključena je u Erasmus+ KA229 projekt pod nazivom Riconoscimento Targhe mediante Intelligenza Artificiale (AI) (engl. Automatic Number Plate Recognition with AI skraćeno ANPR). Projekt se financira sredstvima Europske unije. Planirano je trajanje projekta  24 mjeseca, a realizirat će se tijekom 2020./2021. i sljedeće školske godine. Voditelji projekta su nastavnici Izabela Šipura i Denis Gentilini (koordinator projekta). Projekt je namijenjen učenicima sljedećih smjerova( zanimanja): elektrotehničar, tehničar za mehatroniku te strojarski računalni tehničar. Sudjelovanjem u projektu učenici će zakoračiti u djelić područja umjetne inteligencije koji se odnosi na računalni vid.

Inicijalno su se  u projekt, osim naše škole, kao partneri uključile po jedna škola iz Bugarske, Španjolske i Švedske, dok je škola iz Italije (ISII MARCONI, Piacenza) nositelj (koordinator) projekta. Na samom startu realizacije projekta škola iz Bugarske izašla je iz projekta.

Glavni je cilj projekta  realizirati sustav koji će na temelju registarske oznake vozila koje prilazi dvorišnim vratima utvrditi treba li ili ne  aktivirati otvaranje dvorišnih vrata. Kamera postavljena na ulazu u školsko dvorište snima vozilo koje prilazi i prosljeđuje videozapis neuronskoj mreži  instaliranoj u Raspberry PI računalu. Neuronska mreža iz videozapisa utvrđuje registarsku oznaku vozila koje prilazi dvorišnim vratima. Nakon što je utvrđena registarska oznaka vozila, u sljedećem se koraku provjerava ima  li vozilo s navedenom registracijskom oznakom  dopuštenje ulaska u dvorište. Provjera se vrši upitom u bazu registarskih tablica vozila koja smiju ući. Ako u bazi postoji ta registarska oznaka, slijedi naredba za aktiviranje procesa otvaranja automatskih dvorišnih vrata.

U realizaciji i izvođenju  projekta planirana su tri koraka. U prvom koraku svaka škola radi na prepoznavanju nacionalnih tablica. U drugom koraku objedinjuju se podatci svih partnera i proširuje na sve europske tablice. I na kraju je planirana industrijalizacija proizvoda.

Planirano je da se projekt realizirati na način da svaka škola partner dio aktivnosti realizira samostalno u svojoj školi, u redovnoj nastavi ili dodatnim izvannastavnim aktivnostima, a dio aktivnosti trebao bi se ostvariti tijekom mobilnosti učenika ako epidemiološki uvjeti budu dopuštali.

Kontakt

052 218 461

ured@ss-tehnicka-pu.skole.hr


Društvene mreže

TražilicaKorisni linkovi

Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Brojač posjeta
Ispis statistike od 6. 7. 2011.

Ukupno: 2128680
Ovaj mjesec: 1556
Ovaj tjedan: 700
Danas: 14
preskoči na navigaciju