preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Vijesti

Erasmus Plus Project ANPR LTTA Pula

Od 28. ožujka do 1. travnja 2022. godine Tehnička škola Pula bila je domaćin prvog LTTA (Learning, Teaching, Training, Activities) susreta u kojem su sudjelovali učenici i nastavnici iz Italije (ISII MARCONI, Piacenza), Švedske (Platengymnasie, Motola) i Tehničke škole Pula u sklopu Erasmus plus projekta “ANPR - Automatic Number Plate Recognition with AI” (2020-1-IT02-KA229-078007).


Od 28. ožujka do 1. travnja 2022. godine Tehnička škola Pula bila je domaćin prvog LTTA (Learning, Teaching, Training, Activities) susreta u kojem su sudjelovali učenici i nastavnici iz Italije (ISII MARCONI, Piacenza), Švedske (Platengymnasie, Motola) i Tehničke škole Pula u sklopu Erasmus plus projekta “ANPR - Automatic Number Plate Recognition with AI” (2020-1-IT02-KA229-078007).

Glavnina LTTA aktivnosti, aktivnosti učenja, poučavanja i osposobljavanja održana je u dvorani Zajednice tehničke kulture Pula. Dvorana ZTK-a je odabrana radi većeg prostora i lakšeg poštivanja epidemioloških mjera s obzirom da škola ne raspolaže adekvatnim, dovoljno velikim, prostorom.

Prvog dana nakon uvodne riječi ravnateljice TŠ Pula Sandre Balde i voditelja projekta u TŠ Pula Denisa Gentilinija riječ su preuzeli učenici Luka Dobrilović, Filip Gembec i Karlo Mikulaco koji su gostima, uz korištenje Power Point-a, prezentirali našu školu, hrvatski školski sustav te grad Pulu i Istarsku županiju. Nakon toka uslijedio je fizički posjet školi gdje su se učenici i nastavnici iz partnerskih škola upoznali sa sadržajem i aktivnostima koje se provode u sklopu pojedinih zanimanja za koje se obučavaju učenici TŠP. Gosti su ostali iznenađeni količinom i kvalitetom prikazanih aktivnosti.

Nakon prvog radnog dana koji je protekao u ležernijem tonu, uslijedili su intenzivni radni dani u kojima je nit vodilja bila umjetna inteligencija.

Odmah na početku, asistent sa Fakulteta informatike u Puli,  Romeo Šajina, magistar informatike, održao je uvodno predavanje o neuronskim mrežama. Započeo je s osnovnim mehanizmima u neuronskim mrežama, uslijedio je uvod u neuronske mreže te uvod u konvolucijske neuronske mreže. Pojasnio je konvolucijske neuronske mreže kroz primjer odrađen preko Excel tablice gdje je prikazao kako rade operacije koje se koriste kod konvolucijskih mreža (operacije konvolucije, poolinga i sl.).

Nakon toka švedski učenici predstavili su svoja istraživanja glede etike i umjetne inteligencije. Uslijedila je rasprava na zadanu temu i izmijenjena su mišljenja.

Talijanski učenici četvrtog razreda govorili su o projektu kojeg provode u svojoj školi, a odnosi se na prepoznavanja lica, tj. osoba. Projektom je zamišljeno da se pri ulazu u učionicu detektiraju, tj. prepoznaju učenici koji se došli na sat te da se automatski u e-dnevnik upišu oni učenici koji nedostaju.

Prof. Maurizio Galli govorio je općenito o Erasmus+ KA229 projektu pod nazivom Riconoscimento Targhe mediante Intelligenza Artificiale (AI) (engl. Automatic Number Plate Recognition with AI skraćeno ANPR), prepoznavanje registarskih oznaka upotrebom umjetne inteligencije, dok su učenici petog razreda talijanske škole govorili o detaljima projekta koji je u cijelosti realiziran u simulaciji, nedostaje postavljanje kamere na stup i povezivanje na postojeća automatska dvorišna vrata. Planirano je da do slijedećeg LTTA susreta, koji će se održati krajem listopada u Piacenzi, sustav bude operativan.

Na kraju skupa, ukratko, bilo je riječi i o umjetnoj inteligenciji primijenjenoj u Chatbot-ovima.

Slobodno vrijeme, u popodnevnim satima učenici i nastavnici, sudionici skupa, iskoristili su  za razgledavanje Rovinja, Nacionalnog parka Brijuni, grada Pule te Verudele i Akvarija Pula.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Filip Šugar   datum: 5. 4. 2022.

Kontakt

052 218 461

ured@ss-tehnicka-pu.skole.hr


Društvene mreže

Tražilica

Korisni linkovi

Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Brojač posjeta
Ispis statistike od 6. 7. 2011.

Ukupno: 2128680
Ovaj mjesec: 1556
Ovaj tjedan: 700
Danas: 14
preskoči na navigaciju